KPPSC HEADMASTER/HEADMISTRESS INTERVIEW QUESTIONS HEADMASTER/HEADMISTRESS INTERVIEW QUESTIONS

KPPSC HEADMASTER/HEADMISTRESS INTERVIEW QUESTIONS HEADMASTER/HEADMISTRESS INTERVIEW QUESTIONS NOTE:

 These questions are taken from previous interviews

 INTERVIEW QUESTIONS CAN BE DIVIDED INTO TWO CATEGORIES

1. GENERAL QUESTIONS 2. POST/SUBJECT/PEDAGOGY RELATED QUESTIONS

1.GENERAL QUESTIONS

1. Introduce yourself or they can directly ask, are you sehar? Are you from Nowshera?

 2. What's the meaning of your good name? 3. Your GPA is 3.8/4, can high GPA or percentage matter?

Length and width of Pakistan • Area of KPK • Total Districts of KPK • Why we have senate in Pakistan

• What are the problems of education in Pakistan and what are your suggestions for their solution. • Difference btw education and learning • What is education types • Management definition • ASDEO Hierarchy Order • Total Population of kp

The interview panel can ask questions about your main subjects in you B.Ed or M.Ed, Masters. (DMC,TRANSCRIPT)

Test & Interview Preparation ASDEOS/SDEO Interview Questions You have rich background Introduce yourself Are you satisfied with your current job

Why you want to join Asdeo post. What are the problems of primary level. • What is psychological wellbeing What is the difference between administration and management.

Leadership quality  •How ASDEO deal with teacher • ACR Report • Who Sign the ASDEO ACR Report

KPPSC HEADMASTER/HEADMISTRESS INTERVIEW QUESTIONS

3. EDUCATION MANAGEMENT AT PROVINCIAL AND DISTRICT LEVEL • Secretariat of ESED, Organisational structure and functions • Directorate of ESED, Organisational structure and functions • District Education Office, DEO MALE, Female

4. LEADERSHIP STYLES IN EDUCATION • Autocratic, Democratic, Laissez-faire • Which style you will preferred? Or best • Merits, Demerits

5. SCHOOL RECORDS, REGISTERS Teachers and non-teaching staff attendance register Order hook Cash book PTC register Stock

KPPSC HEADMASTER/HEADMISTRESS INTERVIEW QUESTIONS • Merits, Demerits 5. SCHOOL RECORDS, REGISTERS • Teachers and non-teaching staff attendance register, Order book, Cash book, PTC register, Stock register, Admission withdrawal register etc. ( how to maintain these registers)

6. LEAVES, TYPES, RULES • Casual leaves, Study leaves, earned leaves etc. 7. ESTA CODE AND E & D RULES

8. DEFINITIONS OF EDUCATION, LEARNING, CURRICULUM, TEACHING METHODS • From which thinker you inspired more? And why

9. EDUCATIONAL PSYCHOLOGY

2.POST/SUBJECT/PEDAGOGY RELATED QUESTIONS

1. WHAT ARE THE RESPONSIBILITIES OF A HEADMASTER? • WHAT IS JOB DESCRIPTION OF HEADMASTER • WHAT ARE THE DUTIES OF A HEADMASTER • ROLE OF HEADMASTER IN TEACHING LEARNING PROCESS NOTE: In answer must focus on management, leadership, administration, supervision

2. WHAT ARE THE QUALITIES OF A GOOD HEADMASTER?

 3. EDUCATION MANAGEMENT AT PROVINCIAL AND DISTRICT LEVEL • Secretariat of ESED, Organisational structure and functions

When it become a District? In which government? famous personality, famous place, famous event • Any name of place in your District and its meaning for e.g meaning of Risalpur or cantonment in nowshera

4. Province and Country information location, area, districts, population, literary rate, colleges and universities, famous crops etc.

 5. About your hobby (the hobby you mentioned in online application form

 6. Questions about your previous applies

 2.POST/SUBJECT/PEDAGOGY RELATED QUESTIONS

• Merits, Demerits

5. SCHOOL RECORDS, REGISTERS • Teachers and non-teaching staff attendance register, Order book, Cash book, PTC register, Stock register, Admission withdrawal register etc. ( how to maintain these registers)

6. LEAVES, TYPES, RULES • Casual leaves, Study leaves, earned leaves etc.

 7. ESTA CODE AND E & D RULES

8. DEFINITIONS OF EDUCATION, LEARNING, CURRICULUM, TEACHING METHODS • From which thinker you inspired more? And why

9. EDUCATIONAL PSYCHOLOGY • Bloom Taxonomy, Psychomotor & Affective domains • Learning Pyramid, IQ Level of different students

10. CLASSROOM MANAGEMENT SKILLS • Seating arrangements, use of AV Aids, how you will handle different students etc.

11. DISCIPLINE ● being a headmaster you will ensure study environment in school • Rewards and punishment

12. TESTS, EXAMS, ASSESSMENT, EVALUATION ITS IMPORTANCE • Diagnostic, Formative, Summative

13. RESEARCH, TYPES OF RESEARCH • Qualitative and Quantitative Research, Experimental, Action Research • Sampling and its types: Probability and non-probability

 15. ORGANISATIONAL BEHAVIOUR Job Satisfaction, organisation commitment, workforce diversity

16. WHAT ARE THE 21ST CENTURY SKILLS OR CHALLENGES FOR A HEADMASTER

17. PROBLEMS, CHALLENGES, FACTORS AFFECTING EDUCATION SYSTEM IN PAKISTAN Yours Suggestions to improve education system in Pakistan

18. LEVELS OF EDUCATION SYSTEM IN PAKISTAN • Pre-School, Primary, Middle, High, Higher Secondary • Elementary & Secondary Education, Higher Education, University Level

19. EDUCATIONAL POLICIES OF PAKISTAN • Year and Main Points • Recommended points implemented or not? Reasons

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Test & Interview Preparation (ASDEO/SDEO) Data Collection and Compilation Collect data from middle/secondary/higher secondary schools. ► 2. Ensure that data collected is shared with the Assistant Programmer


Community Participation in Education Assist the DEO in formation and functioning of PTCs in middle/secondary/higher secondary schools. ► 2. Attend PTC meetings as and when needed and take active part in meetings as representative of the DEO. 3. Build capacity of PTCs.


Other tasks
Pass on information about the celebration of national days to the DEO and middle/ secondary/higher secondary schools. ► 2. Assist the DEO in community awareness campaigns. 3. Assist the DEO in contacting different organizations/agencies for technical and financial assistance for education programmes. ‣ 4. Assist the DEO in approaching the print/electronic media to prepare communications materials. 5. Assist DDEO in arranging meetings of the DEO with representa of communities and attend these meetings.

Teacher Professional Development ► In-Service Professional Development ► 1. Prepare lists of middle/secondary/higher secondary school teachers to be nominated for in-service teacher training/short term teacher Trainings. 2. Maintain proper record of teacher professional development activities. 3. Process nomination of teachers of middle schools for advance training/education.

School Inspection and Supervision Inspection/visits to middle schools ► 1. Occasionally visit middle/secondary/higher secondary schools as desired by the DEO. ► 2. Follow-up reports of visits to middle/secondary/higher secondary schools prepared by visiting officers, maintain records of such visits and propose actions in light of the reports. 3. Compare recent visit reports with previous reports and indicate improvement in enrolment and performance from the previous years. 4. Put up visit reports to the DEO for further action/ consideration.

Stock Maintenance & Distribution Act as in-charge of stock purchased for middle/secondary/higher secondary schools and maintain stock registers. ► 2. Obtain lists of requirements from middle/secondary/higher secondary schools, and forward to the DEO. 3. Handover stocks to concerned schools.

Court Cases and complaints ► Facilitate court cases regarding establishment section pertaining to middle/secondary/ higher secondary schools. ► 2. Assist government pleaders in the preparation of court cases. 3. Attend courts when required and maintain attendance record. ‣ 4. Maintain record pertaining to court cases and apprise the DEO about the progress. ► 5. Process cases and keep record of all complaints; put up the sa to the DDEO for action/redressal.

Other tasks Process cases from the Superintendent for relaxation of upper age limit and put up to the DDEO for further action. ► 2. Maintain record of staff statements for middle/secondary/higher secondary school staff. 3. Maintain record of PTCs, community participation and rationalization of staff deployment. ‣ 4. Process cases of honoraria, advance increments and overtime allowances (if any) as per rules for submission to the DDEO. ► 5. Process cases related to directives from the President, PM, Govern as per rules pertaining to middle schools' establishment and maint record
‣ 6. Prepare and maintain Services Books/Personal Files for staff of middle/secondary/ higher secondary schools.

• What is validity and reliability. . Who is superior. • Have u studied all these books mentioned in your reference. is this?

Wo din gae jb khaleel khan...Khuda ganjay ko nakhun na day . What is multi stage teaching can it work at primary level. • How can you use it at primary level.

Qualities of good asdeo

What is meant by verdant. What are the crops of mansehra. • What is ptc? . • How can ptc be formed.

HIGHER EDUCATION DEPARTMENT

 i. SECRETARIAT HED ii. DIRECTORATE HED

► 2. ELEMENTARY & SECONDARY EDUCATION

I. SECRETARIAT OF ESED

 II. DIRECTORATE OF ESED a. DISTRICT EDUCATION MANAGEMENT

 i. DISTRICT EDUCATION OFFICE

EDUCATION PROBLEMS & LITERACY RATE


1. DHE DIRECTORATE OF HIGHER EDUCATION

• The Directorate of Higher Education is an attached office of Higher Education Archives & Libraries Department, responsible for the administration of the public sector Colleges of Khyber Pakhtunkhwa. The Directorate of Higher Education was established in 1979 for the purpose. • These Colleges cater for quality education of the students both Male and Female across the province and has been contributing major share in increasing the literacy rate in higher education.

---------------------------------------------------

2. HETTA HIGHER EDUCATION TEACHERS TRAINING ACADEMY

 3. HEART HIGHER EDUCATION ACADEMY OF RESEARCH & TRAINING Higher Education Teacher Training Academy (HETTA) was established under the Approved summery of the Honourable Chief Minister Khyber Pakhtunkhwa in May 2013. Khyber Pakhtunkhwa Higher Education Academy of Research and Training (HEART) is a Public Sector Autonomous Organization established for the pre- service and in-service trainings of the teaching and managerial staff of the Government Colleges of Higher Education, Archives and Libraries Department, Government of Khyber Pakhtunkhwa

 

4. DCTE DIRECTORATE OF CURRICULUM & TEACHERS EDUCATION • Located in Abbottabad Khyber Pakhtunkhwa • Development, revision and approval of Curriculum and scheme of studies for Grade I-XII • Review and approval of textbooks from Grades I-XII. • Conduction of teacher assessment/teacher performance evaluation and student assessment. • Website: https://dcte.kpese.gov.pk/

 

5. PITE PROVINCIAL INSTITUTE OF TEACHER EDUCATION • Provincial Institute for Teacher Education (PITE) Peshawar had been established under the teacher training Project in 1997, which presently works as an attached unit of E&SE Department Khyber Pakhtunkhwa. • Train teachers in effective and innovative instructional strategies. Train educational managers in planning and management. • Link: https://kpese.gov.pk/provincial-institue-of-teachers-education- pite/

 

6. RITE REGIONAL INSTITUTE OF TEACHER EDUCATION • Located in: Gulbahar Peshawar Khyber Pakhtunkhwa · • Arrange Teacher Training Programs • Induction: the process of Providing training and support during the first few years of Teaching. • In-service teachers training for different cadres • SST, CT, PET, DM, AT, TT, QARI

 

7. PASRA PRIVATE SCHOOL REGULATORY AUTHORITY PSRA is an auhtority for Registration, Regulation and Supervision of private schools in the Khyber Pakhtunkhwa. Location University Town Peshawar

 

HERA HIGHER EDUCATION REGULATORY AUTHORITY • The Higher Education Regulatory Authority (HERA) is an independent and impartial Regulatory Authority. Registered private colleges, Universities, Medical colleges • Located in Hayatabad Peshawar

IMU INDEPENDENT MONITORING UNIT 10. KPEMA KHYBER PAKHTNKHWA EDUCATION MONITORING AUTHORITY • Khyber Pakhtunkhwa's Education Monitoring Authority (KPEMA) was initially operating as Independent Monitoring Unit (IMU) since 2013 in project mode before its regularization in 2019. • Technology based School data collection.

 

11. DCMA DATA COLLECTION & MONITORING ASSISTANT • Conduct field visits and collect data • For e.g a monitor visit the school and collect data regarding attendance of teachers, non teaching staff and students.

 12. EMIS EDUCATION MANAGEMENT INFORMATION SYSTEM • Specifically designed for use by planners and administrators to plan and administer education system more efficiently and effectively. • Enabling decision-makers to take better decisions and justifying them

13. KPEEF KHYBER PAKHTNKHWA EDUCATION EMPLOYEES FOUNDATION • The Foundation is running on the Monthly Contributions of the Education Employees. • Award scholarships, cash awards and talent support to the Education Employee's children upto twenty five (25) years of age, studying in educational institutions duly recognized.

 15. KPEF KHYBER PAKHTNKHWA EDUCATION FOUNDATION • It was established as a Corporate Body in 1992 under an Act of the Provincial Assembly. The principal function of KPEF was promotion and development of education in private sector • The Foundation used to give grants and loans to educational institutions and conducting short in-service training courses for teachers of private sector schools

 

16. ETEA EDUCATIONAL TESTING & EVALUATION AGENCY • Established in November, 1998, by the Government of Khyber Pakhtunkhwa. undertake administration of Entrance Tests for admission to Engineering and Medical institutions of the province.

 

17. KPTBB KHYBER PAKHTNKHWA TEXTBOOK BOARD • The Khyber Pakhtunkhwa Textbook Board has been established under NWFP (Now KP) Ordinance No. 1 of 1971. Its mandate is to make arrangements for production and publication of textbooks from Classes I to XII

18. HRMIS HUMAN RESOURCE MANAGEMENT INFORMATION SYSTEM • The transformation of HRMIS is necessary in e-government era as it allow employees to accomplish human resource function in more effective and efficient manner.

19. KP BTE KHYBER PAKHTNKHWA BOARD OF TECHNICAL EDUCATION • Hold and conduct all final examinations pertaining to Technical, vocational, industrial, information technology and commerce education below degree level and such other examinations as may be determined by the Board;

20. SNC SINGLE NATIONAL CURRICULUM • One system of Education for all, in terms of curriculum, medium of instruction and a common platform of assessment which will ensure: • All children have a fair and equal opportunity to receive high quality education. Social Cohesion and National Integration

21. SLOS STUDENTS LEARNING OUTCOMES • Student Learning Outcomes (SLO) are the achievement targets for a subject. In addition, children should develop these competencies by the end of an academic year. • SLOS are the destination of Learning.

Q21. Who is Minister of education of Balochistan? Ans: Rahila Durrani

Q23. Who is Minister of education of Sindh? Ans: Syed Sardar All Shah

Q24. What is curriculum? Ans: All those activities which are utilized by educational institution to attain the aims of education.
Q25. What Is Hidden curriculum? Ans: Unintentional and unplanned curriculum is called hidden curriculum. For example you are assigning duties to the boys and girls and you choose girls for for specific work (easy work). Both boys and girls learn this rule of assigning duties Is hidden curriculum. It means that Teacher doesn't tell a single word about this rule everything is purely hidden. Both teacher and student are teaching and learning unintentionally. Everything is unplanned.


Q26. What is null curriculum? Ans: Null Curriculum (also known as Excluded Curriculum). The Null Curriculum is that which is not taught. Sometimes the teacher ignores some content or skill, deliberately or unknowingly. A teacher may consider some Idea unimportant and ignore it. Similarly, teacher may avoid detailed description of some topic for the one or other reason, for example, evolution in Biology.

 

Q27. What is integrated curriculum? Ans: Integrated or inter-disciplinary curriculum: A curriculum which is a mixture of different subjects integrated into one single book to avoid the burden of books on the delicate shoulders of our kids. It is done for primary classes.

Q28. What is subject centered curriculum? Ans: Subject Centered curriculum: Subject-centered curriculum design revolves around a particular subject matter or discipline. For example, a subject-centered curriculum may focus on math or biology. This type of curriculum design tends to focus on the subject rather than the Individual. This is the Most widely used curriculum in secondary level.

Q29. What is child centered curriculum? • Ans: child-centred curriculum: This type of curriculum is based on thinking of John Dewey and focus on children's needs, Interests, strengths, understandings and capacity. In Child-Centered curriculum children take command of their own learning. Teachers are there to provide support and facilitate the child's learning but children determine the direction of their own learning following their natural curiosities, interests and passions. It is also called learner centered / activity centered / experience centered curriculum.

Q30. Which curriculum is best for primary level and why? Ans: For primary level the best curriculum are integrated and activity centered curriculum because integrated curriculum reduce load of bag ( by decreasing number of books) and activity centered curriculum enhance child cognitive and physical skills.

Q31. What is the Role of philosophical foundation in curriculum development? Ans: Philosophy is at the heart of curriculum development. philosophy helps in developing educational objectives. It helps educators in formulating beliefs, arguments, and assumptions and in making value judgments. It determine what is real should be taken for curriculum. what to know / tell to students. Good and bad values of society, beauty and judgement

Q32. What is the Role of psychological foundation in curriculum development? Ans: psychology is the study of human behaviour so psychology help to understand the behavior of students, learning process, teaching methods, evaluation procedure and human growth and development. So psychology help in curriculum development according to students mental capacity.

Q33. What is the Role of sociological foundation in curriculum development? Ans: sociology is the study of society, social life of human behaviour, social relationship. Culture of the society is studied and keeping in view the culture, curriculum is planned.

Q34. What is mean by foundation of curriculum? Ans: The forces that effect the development of curriculum are called "Foundations of curriculum

Q35. What is curriculum design? Ans: Curriculum design (also curriculum organization) refers to the ways in which we arrange the curriculum components. This is the process of meaningfully constructing and interconnecting the components of a curriculum so as to address. such fundamental questions as what needs to be learned and how and why, the resources required and how learning will be assessed.

Q36. There are how many elements of curriculum? Ans: 4

 Q37. What are the elements of curriculum? Ans: There are four elements of curriculum. These elements are objective, contents, methodology and evaluation.

Gov schools total no is 1545 in Abbottabad 978 gov schools are in haripur 1999 gov schools are in mansehra

Q38. What Is research Blas?

Ans: A systematic error that is introduced into sampling by selecting one outcome or answer over others". Blas can occur at any phase of research, including study design or data collection, as well as in the process of data analysis and publication.

In other words, It is a process where the researcher Influences the systematic Investigation to arrive at certain outcomes.

Q39 What is experimental research? Ans: A research that involves manipulation of at least one independent variable and observation of effects on dependent variable/variables while controlling relevant / extraneous variables. Example studying the effects of two teaching methods (lecture and discussion methods) on students learning or test score In this example teaching methods are independent variable while test score is dependent variable

Q40. What is SWOT analysis? Where it can be used in education? Ans: SWOT Stands for strength, weakness, opportunities and threats. A SWOT analysis looks at Internal and external factors that can affect your institution. SWOT analysis can be used in educational planning and management. The swot analysis of a school will focus on Internal and external factors to analyze the performance of schools and educational institutes Internal factors are strengths and weaknesses. External factors are the threats and opportunities.

Q41. What is the difference between pedagogy and androgy? Ans: Pedagogy is art of teaching to children while andragogy is art of teaching to adults.

Q42 What are the domains of learning? Or what do you know about Bloom's taxabomy? Ans: Benjamin Bloom in 1956 divided educational objectives into three domains namely cognitive, affective and psychomotor domain. Cognitive domain deals with intellectual skills, affective domain deals with values and attitude while psychomotor domain deals with motor skills.

Q43. Why do you want to become a Headmaster? Ans: The main reason I want to become an Headmaster is to mentor faculty so students learn from teachers and other staff who feel supported. I want to help them follow best practices that positively impact learning outcomes. I want to use my administrative and educational experience to train new leaders.

Q45. Which leadership style is the best for headmaster? Ans: Participation (Democratic) leadership style is the most useful because it has a long term effect on employees in a more positive way. School heads who normally applied unreasonable laissez-faire and autocratic leadership styles failed in their schools' goals, visions and missions Implementations due to lack support and cooperation.

Q46. What Are The Roles Of the Headmaster? Ans: The main role of an Headmaster is to lay out the most effective strategies in directing the school system. The Headmaster is the main brain to develop curriculum while simultaneously monitor the progress of teachers and students. They are also in charge of ensuring that all procedures conducted at school abide by the policy established by the educational ministry.

Q47. As a Headmaster How will You Cope With Pressure At Work? Ans: As a leader in a community, I cannot escape from the constant pressure. To handle my pressure, I often list down what are the goals I wish to accomplish. I will thoroughly go through my schedule and plan every week and every day. Another way to cope with pressure is to be engaged with the school community. Doing this will remind me that I am not working for my sake only, but also for the sake of all other people at school.

Q48. What would you do if you notice that some teachers are not following the school's policies? Ans: "If I notice that some teachers are not following the school's policies, I will first meet with them privately to discuss their actions. If they are unable or unwilling to comply with the policy, I will document the incident and inform the higher authorities of the issue. The higher authorities will then decide whether or not to terminate the teacher based on the severity of the infraction."


Q49. Why should we hire you is a Headmaster? Ans: I am positive, I have excellent communication skills, I am highly organised, and

my time management skills are exceptional.

Q49. what Is ACR report? Ans. ACR stands for annual confidential report. The ACR is a confidential report that Is used to evaluate an employee's work performance, character, behavior, and conduct over the course of a year. The report typically Includes Information on the employee's strengths, weaknesses, achievements, and areas for Improvement. It may also Include Information on the employee's attendance, punctuality, Initiative, ability to work in a team, and communication skills.

Q50. what are the types of school register? Ans. TYPES OF REGISTERS: To maintain school record different types of registers are used such as Cash register. Service Book, correspondence Register. Log Book, Order Book Movement Register. Teacher Attendance register, Students Attendance register. Admission/Discharge Register, Books Issue Register. Donation Register. Conduct Register etc. School registers should be maintained on regular basis.

 1. Cash register: The register in which Money received and disbursed is entered.

 2. Accessions Register. This register is used for the record of all books taken into the school library.

3. Correspondence register: Dispatch Register & Incoming Register are collectively called correspondence register.

4. Incoming mail register: The mail Received is entered in This register.

5. Dispatch mall register: All the Dispatch mall is entered in dispatch mall register.

6. Movement Register: Out of school temporary move of employees entered in Movement Register.

7. Contingency register: In this register Incidental & other expenses of office are entered.

8. Order Book Orders are issued to employees through this register. 9. Stock Register: In this register Items purchased are entered. 10. Non-Consumable Register: Asset with 1 year life or more entered in stock Non- consumable Register.

11. Consumable stock register: Asset with less than 1 year life entered in Consumable stock register:

12: Dally attendance register (Teacher): Teachers mark their dally attendance in this register twice a day with time.

13. Students Attendance Register:: Attendance of the students is marked in this register.

14. Acquaintance Roll: Acquaintance Roll is used for salary disbursement of Non- Gazzeted servent. 15. Log Book: Inspection officers write their views about school in this register.

15. Log Book: Inspection officers write their views about school in this register.

16. Conduct and Punishment Register: Good result or misbehavior of student is written Conduct Register.

17. Donation Register: Donations are entered in Donation Register.

18 Machinary Repair Register: Repair record of machinery is entered in Machinary Repair Register.

 19. Furniture Repair Register: Repair record of furniture is entered in mitura Repair Register. 51% 20. Repair Register: Repair record of Transport is entered-in Transport Repair Register

21 SMC Meeting Register: Detail of meetings of SMC members is entered in SMC Meeting Register

22. Vehicle Log Book: In this register Distance traveled & oll consumed by vehicle are entered.

 23. Token Register: Token / registration No. of contigent bills is entered in Token register

24. Book Issue Register: Issued books to students are entered in Books Issue Register

25. Uniform Issue Register: Uniforms Issued to students are entered in Uniform Issue Register.

26. Result Register: Results of students are entered in Result Register.

 27. Admission/Discharge Register: Admission/discharge record of students is entered In Admission/Discharge Register.

28. School Leaving Certificate Register: School Leaving Certificates are issued from: School Leaving Certificate Register

29. Visit Book: The people from the community visit the school and submit their remarks in the visit book regarding school environment, achievement, teaching and discipline etc.

30. Service book: In this book the Record of Employees (BS-1 to 15) is maintained.

Q51 Who sign the ACR report of ASDEO? Ans. SDEO For interview preparation

The purpose of the ACR is to provide feedback to the employee on their performance and to help them Identify areas for Improvement. The report also serves as a basis for evaluating the employee's suitability for promotion, training, and other career advancement opportunities. The ACR is usually taken into consideration when making decisions about the employee's career, including promotions, transfers, and other benefits. It is now called as PER (Performance evaluation report)
52. Explain Deficiencies in our Examination systems? Ans Examination system is outdated, it only measures how much information a leaner has? It is unable to measure higher order skills like reflection, creativity. Our examination system is not measuring affective domain, Use of unfair means in examination, unfair evaluation are some problems.

53. What is resource management? Ans: Resource management is the practice of planning, scheduling, and allocating people, money, and technology to a project or program for attainments of its objectives.

54. What are the 5 Ms of management?

Ans: Money, manpower, materials, machinary and method.

 55. What is Magna Carta of Pakistan education? Ans: Comession 1959.

56. Give some suggestions for curriculum development.? Medium of instruction at primary should be Urdu, formal teacher training should be arranged, mental potential, growth and development of the child should be focused, It should be practical, and inquiry based. Teacher should be given chances to design curriculum, it should reflect modern trends.

57. Justify your leadership style? Ans: It is situation based when there is need of discipline, compliance to the norms, Immediate application of any direction received from department, focusing on duties I use Autocratic role, when there is need of teamwork and improvement in quality of education in school, I use democratic style and I seldomly use Laissez-faire style.

1 What is your strength? I am a quick learner and a great team player.

2 What is your weakness? I concentrate on one thing at a time.

3 How do you see yourself 5 years from now? I see myself in a Senior position of this rank managing important portfolio of this company.

4 Why should we hire you? hire me, it will be greats l will like you Platform to showcase my skills, The goals! set. ensure to come, them within stipulated time.

5 Reason behind leaving your last job? In Order to enhance my Skills set lam looking for better opportunity

Q1. What does education literally mean? Ans: The word Education is derived from Latin word. educere, educare, and educatum which means "to lead out to llbring up", and "to know". That is education means to lead out Internal, hidden talent of a child or person.

Q2. What is education? Ans: Education is a systematic process through which a child or an adult acquires knowledge, experience, skill, values, beliefs, and sound attitude.

Q3. What are the types of education? Ans: There are three main types of education, namely, Formal, Informal and Non- formal.

Q4. What is formal education? Ans: Formal education is the education that is provided in educational institutions and training centres. Appropriate teaching-learning methods are used and within the educational institutions and classrooms, there are proper rules and procedures.

Q5. What is non formal education? Ans: It is any organised educational activity outside the established formal system eg distance education offered by AIOU

Q6. What is informal education? Ans: Informal education refers to learning that results from activities related to daily life experiences, work, family, or leisure. Its main sources are family, society, TV, radio etc. Informal education consists of learning activities that are voluntary and self-directed, life-long, and motivated mainly by intrinsic interests, curiosity, exploration, manipulation, fantasy, task completion, and social interaction.

Q7. What is the nature of education? Ans: As we know that Education is a systematic process through which a child or an adult acquires knowledge, experience, skill and sound attitude. So, It makes an Individual civilized, refined, cultured and educated. For a civilized and socialized society, education is the only means. Its goal is to make an individual perfect.

Q8. What is blended learning? Ans: A style of education in which students learn via electronic and online media as well as traditional face-to-face teaching.

Q9. What is inclusive education? Ans: Inclusive education means all children in the same classrooms, in the same schools. It means real learning opportunities for groups who have traditionally been excluded - not only children with disabilities, but speakers of minority languages too.

Q10. What Is ECE EDUCATION? Ans: It is also called nursery education or pre primary education teaching of children from birth to six years before starting formal education is called ECE. Now it is renamed as early childhood care and education (ECCE). In our country age for ECCE is from 03 to 05 years age.



Q11. What is literacy? Ans: literacy means ability of person to read and write.

Q12. What is the current literacy rate of Pakistan? 3/6 Ans: According to the Economic Survey of Pakistan 2025-26 (PSLM/HIES 2024-25), the literacy rate of Pakistan (age 10+) is 63%.. *Kpk 58% *Punjab 68% *Sindh 58% *Balochistan 49%

Note: The data shows that literacy rate is higher in urban areas (74 percent) than in rural areas (55 percent).

 

Q13. How can we improve literacy rate of Pakistan? Ans: we can improve literacy rate of our country by understanding the gaps in developing education policies and standards; increasing investment in Govt schools and targeting funding to those with the greatest need; and modernizing the teaching profession to meet the needs of student, establishing new school in each 2km radius, no corporal punishment, financial assistance of needy students, improving school infrastructure, contacting with parents, awareness on all type of media etc.)

 

Q14. What is dropout? Ans: when a student leave the school permanently before completing his academic session. Q14*. What is dropout rate of Pakistan? Ans: According to the Economic Survey 2025-26, the Out-of-School Children (OOSC) rate nationally has declined to 28% (down from 38% in 2023), though it remains much higher in Balochistan (45%, down from 69% in 2023).


*Child rights-based education *Inclusive education *Attractive school environment *Modern teaching learning techniques *Financial aid for children *No corporal punishment

Positive rapport with students * Sports and other co-curricular activities

Q15. What are the main causes of dropout? Ans: The main causes of dropout are Poverty, lack of teacher, lack of conducive school environment, Lack of school infrastructure, distant schools, corporal punishment motivation, Lack of facilities, Illiteracy, Unemployment. Lack of awareness about the importance of education,

Q16. How can we minimize dropout rate of Pakistan? Ans: we can minimize the dropout rate by: *Motivate the parents

Q17 The current GDP of Pakistan?

Ans: Education expenditure has been declining as a share of GDP - it stood at about 0.8% of GDP in FY2024-25 (down from 1.5% in 2022-23 and 1.7% in 2021-22), per the Economic Survey 2025-26.

18. Who Is the federal minister of education? Ans: Dr. Khalid Maqbool Siddiqui is the federal minister for Education and Professional Training.

Q19. Who is Minister of education of kpk? Ans: Faisal Khan Tarakai (Minister for Elementary & Secondary Education, KP)

Q20. Who Is Minister of education of Punjab? Ans: Rana Sikandar Hayat (Minister for School Education, Punjab)

 


Post a Comment

0 Comments